İSTANBUL / FATİH - Sultanahmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Grafik ve Fotoğraf Alanı - Grafik Dalı

Günümüzde mesleki eğitim, her yaşta ve her düzeyde bireye yönelik olarak her alanda farklı nitelikte araçlarla etkinliğini sürdürmektedir. İnsanlar arası iletişimi sağlayan araçlardan biri olan fotoğraf ve grafik sanatı, bu anlamda önemli bir yere sahiptir. Grafik ve fotoğraf sanatının temel işlevi bir mesajı iletmek, bir ürün ya da hizmeti tanıtmaktır.
     Grafik ve Fotoğraf alanı ile bireylere, öncelikle temel bilgileri içeren bilgi ve becerileri kazandırmanın yanı sıra çağımızın gereği olan insan ilişkileri, iletişim kurabilme, değişimlere ve teknolojiye uyum sağlayabilme, sistemleri anlayıp kullanabilme yeterliklerini kazandırmak hedeflenmiştir.

ÖĞRENCİLERDE BULUNMASI GEREKEN NİTELİKLER;

1- Şekil ve uzay ilişkilerini görebilen,
2- Renk ve şekilleri en ince ayrıntıları ile algılayabilen,
3- Estetik görüş sahibi, güzel sanatlara karşı ilgili,
4- Hayal gücü zengin, yaratıcı,
5- Gözlem yeteneği gelişmiş,
6- Tasarımlarını çizgi yoluyla ifade edebilen,
7- Yeniliklere açık, teknolojiyi ve mesleği ile ilgili yayınları yakından izleyen,
8- Dikkatini belli bir noktaya yoğunlaştırabilen kimseler olması gerekir.

İŞ ALANLARI;

Grafik ve Fotoğraf alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte  kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

1- Orta ve büyük ölçekli matbaa ve yayın kuruluşlarında,
2- Grafik tasarım stüdyolarında,
3- Reklam ajanslarında,
4- Televizyon, gazete vb. basın kuruluşları,
5- Fotoğraf stüdyoları,
6- Fotoğraf laboratuarları,
7- Bünyesinde tanıtım birimi bulunan tüm kurum ve kuruluşlarda vb. yerlerde çalışabilirler.

YATAY VE DİKEY GEÇİŞLER;

Program; geniş tabanlı ve modüler yapıda düzenlendiğinden, Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği çerçevesinde yatay ve dikey geçişlere olanak sağlanır.
1. Alan/dalda sertifika, belge ve diplomaya götüren tüm programlar ve dallar arasında geçiş yapılabilir.
2. Diploma almaya hak kazanan öğrenci, Grafik ve Fotoğraf alanının devamı niteliğindeki programların veya bu alana en yakın programların uygulandığı meslek yüksek okuluna sınavsız geçiş yapabilir ya da sınav sonuçlarına göre diğer yüksek öğrenim kurumlarını tercih edebilir.

ÖĞRENCİ KAZANIMLARI;

Bu dalı başarı ile bitirmiş öğrenciler;

1- Görsel iletişim faktörlerinin grafik tasarıma katılması için gerekli olan temel bilgileri, tanım ve terimleri kavrar.
2- Grafik tasarımın uygulama alanına aktarılmasında; öğrenciler ele aldıkları konuyu araştırarak ve uygulamalı çalışmalar yaparlar.
3- Grafik sanatların sanayi ile ilişkisi üzerine bilgileri alır ve araştırmalar yapar.
4- Çeşitli grafik üretim teknikleri ile uygulamalar yapar.
5- Grafik tasarım için üretilmiş bilgisayar yazılımlarını kullanır.
6- Reklam sektörünün çalışma prensiplerini uygulamalı olarak öğrenir.
7- Alanı ile ilgili araç-gereçleri tanır, ekonomik kullanma alışkanlığı kazanır, basit bakım ve onarım yapar.
8- Sanatsal, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri, yenilikleri takip etme alışkanlığı kazanır.
9- Zamanı ve malzemeyi ekonomik kullanma alışkanlığı kazanır.
10- Uygulamalarda grup çalışması, yardımlaşma, diyalog kurma alışkanlığı kazanır.
11- Yerine ve doğru eleştiri yapma, eleştiriye açık olma alışkanlığı kazanır.

Grafik ve Fotograf Alanı Bölüm Tanıtımı Dosyası:meb_iys_dosyalar/34/10/967496/dosyalar/2020_09/10202723_grafik.pptm

grafikgrafikgrafikgrafikgrafik

Yayın: 06.12.2012 - Güncelleme: 10.09.2020 21:19 - Görüntülenme: 9999